HYPNOSE

Hypnotherapie


Hypnotherapie is het gebruik van hypnose voor therapeutische doelen. Hypnose is een staat van ontspanning en focus tegelijk. Wanneer je lichaam zich meer ontspant gaat je breinactiviteit omlaag. 15 minuten hypnose geeft dezelfde ontspanning als 5 uur slaap! Hypnose wordt ook wel genoemd: het omzeilen van kritisch denken. Het kritisch denken staat ons vaak in de weg bij het oplossen van onze problemen; het onderdrukt gevoelens en verstopt pijnlijke herinneringen. Het onderbewuste brein heeft zo veel meer opgeslagen dan jij je bewust kunt herinneren. Daarvoor gaan we in hypnose om af te dalen in het onderbewuste.



Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal. Er zijn verschillende soorten hersengolven en je kan zeggen dat je bij Alfa in een lichte hypnose bent, bij Theta in een diepere hypnose en in de Deltastaat ben je in een zeer diepe hypnose.

Met hypnotherapie werken we met de lichte hypnose en vooral ook de diepe hypnose, want daar kan je makkelijk de emoties ophalen, wissen en oplossen. Dat heeft niets met onderdrukken te maken; we koppelen de emotie los van de gebeurtenis en zetten dat in een nieuw en gewenst daglicht. Het is de meest  prettigste manier om te veranderen zeggen cliënten, omdat ze niets hoeven te doorleven of op te halen.



Eng?
Als je 'onder hypnose' gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook. Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zijn geest te ontspannen en zich zo beter te voelen en te kunnen denken.
De therapeut brengt  je in een staat die vergelijkbaar is met de fase vlak voor je in slaap valt. Dat is de Alfa staat van je brein (7-14 Hz)

Behalve in slaap vallen, zijn we ook vaak in deze staat als we 'wakker' zijn.:

  • Heb je wel eens in de auto gereden toen je opeens besefte dat je er al bijna was? Een heel stuk van de weg was je ‘kwijt’. Je was op dat moment in de staat die we ook wel hypnose noemen.
  • Ben je wel eens opgegaan in een boek? Dat je alles om je heen vergat? Ook toen was je in de staat die we hypnose noemen
  • Of dat je in een lift stond en dacht dat het jouw verdieping was toen je uitstapte en dat bleek niet zo te zijn?


Algemeen geaccepteerd
Lange tijd werd hypnose gezien als een soort hocus pocus. Maar hoe meer we weten van de werking van ons brein hoe meer geaccepteerd hypnose inmiddels is geworden. In ruim 70 ziekenhuizen in Nederland worden patiënten behandeld met hypnose. Deze therapeuten zijn speciaal opgeleid en meestal verbonden aan het ziekenhuis. Dit zorgt er voor dat Hypnotherapie algemeen geaccepteerd is. Hypnotherapie wordt door veel verzekeraars vergoed als de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging.


Regressie
Regressie is letterlijk teruggaan naar een eerder moment. Het ophalen van een 'vergeten' herinnering. Dit doen we om helderheid te krijgen in problemen die ervaren worden in het NU.  Wie we NU zijn wordt mede bepaald door de mensen die ons hebben opgevoed; onze ouders, broers en zussen, meesters en juffen, buren en vrienden. Wij nemen als kind hun idee van de wereld over. En ook hun idee over onszelf. Iemand die als kind altijd te horen heeft gekregen dat hij niet in de wieg is gelegd voor sporter, zal grote moeite hebben om de top te bereiken in de sport. Maar hoe waar is deze uitspraak in werkelijkheid? Wie heeft dat gezegd?  Met regressie speuren we deze imprint - de beperkende overtuiging - op door middel van hypnose en laten we het 'oplossen'.


Effectief en goedkoop
Hypnose maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening.

Hypnose is een kostenbesparende methode; het is doelgericht en snel. Het voorkomt onnodige medische behandelingen en medicijngebruik bij een groot aantal klachten.
Hypnose is ook zeer goedkoop en effectief bij het behandelen van slechte gewoonten zoals bv roken, piekeren, nagelbijten en meer.


Denk er maar eens over na? Wat zou je er voor over hebben om te stoppen met roken? Of om weer goed te kunnen slapen? Of om angstvrij door het leven te gaan?  Daar heb je toch alles voor over?

Boek dan maar meteen 3 sessies en jij bent blijvend van je probleem af.

Lees ook:



door info 28 dec., 2023
Tranen zijn er om je te helpen
door Nicole Helpt 17 mei, 2022
Wat zie jij? Ieder mens wordt geboren als beelddenker. We hebben namelijk nog geen woorden. We spreken nog geen taal. We zijn één groot sensitief wezen dat een veelvoud oppikt van geuren, kleuren, vormen, geluiden, gevoelens en sensaties. Alle zintuigen zijn nog even belangrijk.
door Nicole Helpt 22 feb., 2022
DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is het classificatiehandboek van psychiatrische stoornissen die gebruikt wordt op een diagnose te stellen bij psychische problemen. Regelmatig is het DSM boek in opspraak, omdat mensen al te vaak een verkeerd label krijgen.
door Nicole 17 feb., 2022
In de video wordt helder uitgelegd wat trauma is, en waarom het belangrijk is trauma aan te pakken. Met hypnotherapie zijn we in staat in één sessie je systeem te ontdoen van dergelijk trauma.
door Nicole 02 jan., 2022
Ze schreef me: “Dat dit mogelijk is, heeeel bijzonder! Ik ben hier heel dankbaar voor. Dankbaar dat ik dat in dit leven mag meemaken. En dankbaar dat jij op mijn pad bent gekomen om hiermee te helpen. "
door Nicole Zonderhuis 10 dec., 2021
Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Onderzoek wees uit dat de lange termijn effecten van slechte binding niet gering zijn. Een slechte hechting kan bijvoorbeeld leiden tot astma en dit is nog maar één voorbeeld. Maar wat is hechting en wat als je achteraf merkt dat er toch iets niet goed ging? Heb je dan gewoonweg pech? Nee!
door Nicole Zonderhuis 08 dec., 2021
Niet veel mensen weten dat bij vrouwen angststoornissen vaker voorkomen dan bij mannen en dat veel van deze angsten hun oorzaak hebben in gebruik van de anticonceptiepil.
door Nicole Zonderhuis 08 dec., 2021
Angst is heel gezond. Angst zorgt ervoor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Angst wordt een probleem als het steeds vaker voorkomt in situaties die niet gevaarlijk zijn. Als angst je in het dagelijkse leven belemmert. Wanneer je sociale contacten vermijdt om het gevoel van angst te voorkomen. Dát is de angst waar je vanaf wilt. Gelukkig is daar goed wat aan te doen met behulp van hypnose .
door Nicole Zonderhuis 29 okt., 2021
Precies! Meer en meer onderzoek wijst uit hoe belangrijk onze gedachten zijn voor ons gedrag, onze gezondheid en algemeen welbevinden. Maar wat nu zo leuk is aan deze uitspraak van het tuintje, is dat we in de hypnose sessies echt gaan werken met dit beeld van het tuintje. In jouw tuintje plant je zelf zaden. Over het algmeen heb je die zelf uitgekozen. En dat zijn de bloemen die helemaal bij jou passen. Helaas zullen er in de eerste fases van je leven zaden worden geplant waar kwalijk onkruid uit groeit. Kwalijk, omdat het andere bloemen overwoekert, verdrukt en het zonlicht wegneemt. Het zijn meestal je ouders en opvoeders , juffen en meesters, ouders van je vriendinnetje etcetera, die dit onkruid zaaien. Vaak onbedoeld. Je kent dat wel, dat iemand in je jeugd iets heeft gezegd over jou wat je nog altijd herinnert. En soms, of heel vaak, heeft deze opmerking een heleboel gevolgen. De opmerking; "jij bent geen sporter", leidt ertoe dat je niet eens begint aan sporten want jij bent immers geen sporter. Een zin als "Dit hoef jij niet te weten" (als ouders iets moeten afhandelen met elkaar) kan blijvende imprint achterlaten. Terwijl je misschien zelf inmiddels ook al volwassen bent je blijf je het gevoel houden dat je niet mag horen wat er werkelijk speelt bij volwassenen. Maar ook de goedbedoelde tik van je moeder toen jij als kleine uk de beker hete thee wilde grijpen, kan onkruid opleveren. Er zo zijn vele voorbeelden. Vele voorbeelden in ieders leven. Dus is het tijd om te tuinieren in je geest. En dat betekent niet alleen onkruid snoeien, maar beter is het om het onkruid met wortel en al blijvend uit je tuintje te verwijderen. Hoe zou je dat vinden? Dan gaan we een regressie doen. En in een andere hypnose sessie veranderen we jouw perceptie over het gebeurde, zodat jouw gedachten bloemen worden in plaats van onkruid. Waar het om gaat is dat jij de baas bent over jouw tuintje. En dan zal jouw tuin bloeien zoals jij wilt. En een ieder die langskomt kan genieten van jouw bloemenpracht. Hoe mooi is dat?
door Nicole Zonderhuis 13 okt., 2021
Hulp krijgen wanneer je het het meest nodig hebt. Het klinkt zo logisch. Toch blijkt het moeilijk om juist op zo'n moment om hulp te vragen. Je herkent het vast. Je krijgt nieuws, iemand zegt iets en je blokkeert volledig. Het voelt of je doordraait, gek wordt, bevriest, je wordt overmatig boos of zelfs agressief, of het hoeft allemaal niet meer. Die stem van binnen die zegt dat je niets waard bent, dat het niets wordt met jou. Feitelijk onbelangri jk Gek is dat hè? We maken het allemaal wel eens mee. En soms weet je zelfs dat het om een futiliteit gaat, die er wel enorm inhakt. Dat kan veroorzaakt worden door de toon waarop je door een onbekende wordt aangesproken in de winkel, die je helemaal van slag maakt. Weet dan nu dat het niet gaat om deze persoon. Het gaat ook niet om wat iemand zegt. Want je kent hem niets eens. En waar het wel over gaat zal je feitelijk een worst zijn. Wat gebeurt er dan? Hoe kan het dan dat je toch zo geraakt wordt? Deze gebeurtenis raakt namelijk aan een oude gebeurtenis. Het triggert een eerder opgedane pijn. Je hersenen spelen vervolgens, zonder dat je het kunt controleren, het scenario af die passend was bij de eerdere emotie en gebeurtenis. Diep verdriet, woede en wat al niet meer. En je voelt je stuurloos. Het is inderdaad alsof je op drift raakt. En misschien schaam je je voor je emoties omdat je je in de ogen van anderen aanstelt. Of misschien voel je wel alles door elkaar. Of helemaal niets: Het "bang-konijn-bevries" scenario. 
Show More
Share by: