Heling bij verstoorde hechting tussen moeder en kind

Hechting moeder en kind

Foto: The Best Of Me fotografie


Hechting tussen moeder en kind


Als bewuste moeder weet je hoe belangrijk een goede zwangerschap en bevalling  is voor het welzijn van je kindje. Veel moeders gaan piekeren als hun kind problemen vertoont naarmate ze opgroeien. Wat als....? Had ik niet dit....? 

Het is iets waar je weinig aan kunt veranderen denk je dan, is de zwangerschap en bevalling.

Waren er bij jou vervelende gebeurtenissen tijdens de zwangerschap?  Ben jij slecht bevallen? Of was er stress na de bevalling?
Lees dan vooral door.



Zwangerschap


Je bent zwanger en je moeder overlijdt, je partner verlaat je, je hebt geldzorgen of zorgen over de gezondheid van de baby. Er is onveiligheid, ruzie of wat dan ook. Misschien wilde je liever een jongentje? Of wilde je liever nog even wachten? Of je voelt je 9 maanden lichamelijk hondsberoerd. Dergelijke gebeurtenissen tijdens de zwangerschap kunnen gevolgen hebben voor de hechting tussen moeder en kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat stress hormonen de baby bereiken en invloed hebben op het kind. Ook uit regressie weten we dat we herinneringen meedragen aan de tijd in de baarmoeder.  Kinderen kunnen bijvoorbeeld lijden aan onverklaarbare diepe gevoelens van ongewenst zijn, wanneer er bij de moeder twijfels of zorgen waren tijdens te zwangerschap. Met hechtingstherapie kunnen we dergelijke blokkades weer helen, zonder dat het kind daarbij aanwezig hoeft te zijn.



Slecht bevallen
Het internet staat er vol mee, artikelen over slechte bevallingen. 
Bij de zoekterm
droom bevalling horror bevalling, komen vooral horrorverhalen boven. Uit onderzoekt blijkt dat van de 120.000 bevallingen per jaar  zo'n 50.000  vrouwen hun bevalling aanduiden als horrorbevalling.  Dat is 40 %. Een schrikbarend hoog aantal.

Zomaar een greep:

Mijn bevalling; ‘de droom die uiteindelijk uitkwam als een nachtmerrie’

Een bevalling is iets waar je over droomt. Maar deze droom werd een nachtmerrie. bron


Van droombevalling naar horrorfilm. bron

 

Hoe mijn horrorbevalling mijn wens voor een tweede kind in de weg zit. bron

 

Leanne ligt elke nacht wakker van de herinnering aan haar bevalling: “Vaak moet ik huilen.” bron

"De geboorte van mijn zoon was, kortom, een groot trauma. Het ging ontzettend langzaam, ik had enorm heftige weeën die niets uithaalden, in het ziekenhuis werden fouten gemaakt en toen het echt niet meer ging, was het al te laat voor een keizersnee en volgde nog eens een lijdensweg van tweeënhalf uur. Toen de baby er eenmaal was, was ik fysiek en mentaal zo kapot dat ik niet van hem kon genieten."


Bevallen?

Inderdaad, dan ben je eindelijk bevallen (raar woord, want het is veel vrouwen helemaal niet goed ‘bevallen’) en dan ben je zo bezig met het verwerken van de traumatische gebeurtenis - mentaal en fysiek - dat je helemaal niet van je kindje kunt genieten.

Vaak gebeurt het dat het kind direct na de geboorte van de moeder gescheiden wordt omdat daar medische redenen voor zijn. Dit is uiteraard een veelvoorkomende storingsfactor in de natuurlijke band tussen moeder en kind. Maar vaak ligt het subtieler.

  • Bijvoorbeeld wanneer de moeder het kindje onbewust de schuld geeft van de heftige pijn tijdens de bevalling. 
  • Het kan ook gebeuren dat de moeder in een paar seconden onthecht uit zelfbescherming wanneer ze ziet dat het kindje blauw is bij geboorte; de moeder nam in een fractie van seconden aan dat haar baby dood was.
  • Door de pijn tijdens de weëenstorm raakt de moeder gedissocieerd van zichzelf, het kind en de hele bevalling. Ze 'verdwijnt...'


Bijna altijd kan de moeder hier niets aan doen, maar het heeft wel grote gevolgen.


Het kan iedereen overkomen, ook bij moeders voor wie een kind krijgen hun grootste wens is. 
Een bevalling is een indrukwekkende gebeurtenis; Je gaat een nieuw mensje op de wereld brengen, gegroeid in jouw lichaam. Het is een gebeurtenis waar je geen controle meer hebt en waar je lichaam het overneemt, waar mensen omheen staan die je daar misschien niet wilt hebben, waar tijd verdwijnt of een eeuwigheid duurt, waar je helse pijn doorstaat omdat het voelt of je lichaam openscheurt en samentrekt, waar je soms in een medische molen terecht komt die je echt niet wilt, waar je je vaak voelbaar bevindt op de grens tussen leven en dood….
 
Je kunt je eigen bevalling eigenlijk niet volgen met je wakkere verstand. Allerlei hormonen schakelen je heldere brein uit om te zorgen dat je onderbewuste en je lichaam de regie krijgen. En dat is maar goed ook. Veel vrouwen worden zich er pas later van bewust hoeveel ze op dat moment allemaal opmerkten. En de meeste waarnemingen dringen helemaal niet door tot je bewustzijn.

 

Zelf had ik na twee bevallingen het gevoel 'een beetje' te begrijpen hoe het werkt.  

 


De Bewuste Moeder

Soms is het beter niets te weten. De vrouw van nu heeft veel gelezen en is zich bewust van de invloed van haar eigen doen en laten. We weten dat zorgen maken tijdens je zwangerschap gevoeld wordt door het kindje in de buik. Een goede band is van belang voor de ontwikkeling van het kindje en dat begint al tijdens de zwangerschap. Maar ook wat er gebeurt direct na de bevalling is ook van groot belang voor het krijgen van een goede band met je kind. Als de binding in de eerste maand niet goed gaat kun je hierdoor als moeder ook last krijgen van een post-natale depressie die kan weer invloed hebben op een gebrekkige band in het eerste levensjaar van je kindje. Deze band wordt ook wel hechting genoemd.
 
Uit onderzoek en jaren ervaring van hechtingsdeskundigen blijkt slechte hechting tussen moeder en kind tot gevolg kan hebben dat; 

  • De linkerhersenhelft onderontwikkeld raakt waardoor het kindje een grotere kans heeft op het krijgen van depressie.
  • Het limbische systeem overgevoelig raakt waardoor het kindje een grotere kans heeft op het ontwikkelen van angststoornissen, denk bijvoorbeeld aan faalangst.
  • De hippocampus minder groeit  wat kan leiden tot leer- en geheugenproblemen
  • Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan de moeder, kunnen niet zonder haar, geen enkel moment.
  • Anderzijds zijn er baby’s die helemaal niet aanhankelijk zijn. Zijn juist ‘afstandelijk’ en willen niet geknuffeld, geaaid worden, zijn niet te troosten en worden alleen maar onrustiger door bij de vader of de moeder te liggen. 
  • het kind vertoont onbewust in reactie op de verstoorde hechting ongewenst gedrag of bepaalde ziekte-symptomen.

 


Hopeloos verprutst? Nee!


Heb je het idee dat het kwaad reeds is geschied en je er nu achteraf niets meer aan kunt doen?
Het goede nieuws is: Nee, dat is niet waar. 
Gelukkig kun je er nog wel wat aan doen.

Als jij het idee hebt dat je geen goede hechting met je kind hebt kunnen krijgen, kun je gelukkig nog altijd veel doen om die band te herstellen.


Elke moeder wil toch alles doen om te zorgen dat het goed gaat met haar kind?


Wat zijn de effecten van hechtingstherapie:

  • De band tussen moeder en kind kan opmerkelijk verbeteren.
  • Het kan een enorm effect hebben op lichamelijke klachten van het kind. Jeugd-astma is er zo eentje. In zo’n 70 % van de gevallen verbetert of verdwijnt de astma. En dat, terwijl het kind niet eens aanwezig is tijdens de sessies! Of hoofdpijn, buikpijn en vage klachten nemen af of verdwijnen uiteindelijk.
  • Het kind wordt zelfstandiger en 'kleeft' minder aan de moeder.
  • Gedragsproblemen verminderen; opstandige kinderen worden rustiger
  • Emotionele problemen verdwijnen. Bijvoorbeeld:
    - een kind met heimwee dat na de sessies ineens zonder problemen uit logeren gaat.
    - of de slapeloosheid lost op.
    - verlatingsangst neemt af.


Hoe mooi is dat?

Dit kun je doen zonder dat je hiervoor je kind mee hoeft te nemen. Hoe mooi is dat?


Hoe gaat hechtings therapie?


  • Je krijgt van mij een uitgebreide vragenlijst per e-mail met vragen over de bevalling en zwangerschap.
  • 2 Therapeutische Sessies: live of zoom (totaal gemiddeld 2 tot 4 uur)
    In de eerste sessie nemen we alles door. We  onderzoeken waar jij het idee hebt dat er sprake is van een verstoorde hechting.
    Dan krijg je een thuis opdracht.
    In de tweede sessie doen we een hypnose om de momenten van verstoorde hechting uit het moeder-kind systeem te verwijderen.
  • Nazorg:
    Je mag me elk moment appen over de veranderingen die je waarneemt bij jezelf en bij je kind.
    Ik bel je na een tijdje om te vragen hoe het dan gaat; met jou en met je kind.


Je krijgt een factuur onder de noemer: Postpartumzorg hechtingsproblematiek. Mogelijk wordt dat vergoed door je verzekering.
Wat is het jou waard om te ervaren dat het steeds beter gaat met je kind en met jou? Alles toch?
 


Mail of bel me voor een afspraak of bij vragen.


Lees ook:
Hechtingsproblemen


 

 

 


Share by: