Blogopmaak

Hechtingsproblemen

Nicole Zonderhuis • dec. 10, 2021

Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Onderzoek wees uit dat de lange termijn effecten van slechte binding niet gering zijn. Een slechte hechting kan bijvoorbeeld leiden tot astma en dit is nog maar één voorbeeld.  Maar wat is hechting en wat als je achteraf merkt dat er toch iets niet goed ging? Heb je dan gewoonweg pech? Nee!

Hechting heeft alles te maken met een basis gevoel van veiligheid.
Als baby ben je totaal overgeleverd aan de zorg van je ouders. Je moet daar op kunnen vertrouwen. Zij zorgen dat je veilig kunt slapen, dat je gevoed wordt, dat je schoon, warm en droog bent...
Uit onderzoek en jaren ervaring van hechtingsdeskundigen blijkt dat als een kind goed gevoed wordt het niet voldoende is voor een goede hechting. Het is belangrijk dat tijdens het voeden, het kind omhult wordt, dat het voelt dat het veilig is. Dat het baby'tje contact maakt met de huid van de ouder  tijdens het voeden. In het geval van borstvoeding is er in ieder geval het contact met de borst. Maar zelfs dat is niet persé voldoende. De moeder kan, zoals ik dat ooit een moeder zag doen, het kindje naast zich leggen en over het kind heen buigen om de borst te geven. Instinctief weet het kindje dat het niet zeker is of het ineens zou kunnen vallen.
De wijze van omhulling, goed vasthouden, is daarom essentieel tijdens de voeding.
Als het kindje zich niet veilig voelt, angst voelt, heeft dat gevolg voor de hechting.

De gevolgen van slechte hechting; 

  • De linkerhersenhelft raakt onderontwikkeld waardoor je een grotere kans hebt op het krijgen van depressie.
  • Het limbische systeem raakt overgevoelig waardoor je een grotere kans krijgt op het ontwikkelen van angststoornissen, denk bijvoorbeeld aan faalangst.
  • De hippocampus groeit minder, wat kan leiden tot leer- en geheugenproblemen


Uit onderzoek met aapjes die helemaal geen echt contact hadden maar gevoed werden door een surrogaat vachtje met warmte, bleek dat deze aapjes na enkele weken stierven.  Er was dus warmte en voeding. Waardoor stierven deze baby-aapjes?

Ook het ontbreken van de vertrouwde stem en aanwezigheid van de moeder zal daarbij een rol spelen. 9 maanden lang, in de baarmoeder, hoor je de vertrouwde hartslag en de stem van de moeder. Onderzoeken wezen uit dat opname van de hartslag van de moeder het kind rustig maakt en nog altijd is het ook voor volwassenen heel fijn en rustgevend is om naar een hartslag te luisteren.
Probeer het maar eens...



In de baarmoeder


Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen wat wij al lang wisten; een baby in de baarmoeder voelt de emoties van de moeder en zelfs van de vader.  Met grote regelmaat belanden cliënten in een regressie in de baarmoeder. Daar herbeleven ze deze gevoelens waar ze nu wel betekenis aan kunnen geven. Destijds als baby had je geen taal, geen referentie, geen ervaring. Daardoor blijven veel mensen met een ongedefinieerd gevoel rondlopen waarvan ze niet weten waar het vandaan komt en hoe ze het zouden moeten benoemen. Als je dit herkent, dan is het raadzaam eens een regressie bij me te boeken.


Gevoelens van de moeder tijdens de zwangerschap worden wel degelijk door de baby gevoeld. Angst van de moeder laten een imprint achter bij het ongeboren kind.  En onder invloed van de zwangerschapshormonen zijn er nog al wat emoties, zoals bijvoorbeeld; Zal ik wel een goede moeder zijn? Zal ik voldoende geld hebben? Mag ik in dit huis blijven wonen? Zal de vader het kind accepteren? Is het wel gezond? 
Het ervren van deze gevoelens bij de moeder kan bij het kindje een vaag gevoel van onveiligheid teweegbrengen die een gezonde hechting in de weg staat.
En natuurlijk zijn dit gedachten van elke zwangere moeder wel eens heeft, maar een voortdurend piekeren is anders dan een dagje twijfelen.



Geboorte

Het blijkt dat elke geboorte traumatisch is voor een kind. Stel het je maar eens voor; Alleen al de overgang van de warme donkere baarmoeder naar de felverlichte koude (ziekenhuis) kamer is een enorme shock. Ook het incasseren van de weeën en het passeren van de nauwe doorgang zijn niet niks.
Soms loopt het anders dan je als moeder wenst. Als je in het ziekenhuis terecht komt heb je het niet meer allemaal onder controle. Daarom is het goed daar vooraf over na te denken. Het is voor de latere hechting en ontwikkeling van een kind goed om via natuurlijke weg geboren te worden en daarna direct aan de borst op de huid te worden gelegd.  Maar bij keizersnedes, couveusebaby's of andere medische indicaties is dat niet altijd mogelijk. Een goede begeleiding is daarbij belangrijk, zoals bijvoorbeeld  kangoeroe-en bij tevroeg geboren couveusebaby's, waardoor ze wel op de huid liggen van vader of moeder.


Ook heftige pijn tijdens de bevalling kan er soms voor zorgen dat je geen goede band met je kindje kan opbouwen. Zelfs als het kindje helemaal welkom is, gebeurt het vaak dat moeders onbewust de baby de schuld geven van de heftige pijnen die ze geleden hebben. 

Onbewust kunnen er veel dingen spelen:

  • Deze baby is de oorzaak van mijn pijn, slaaptekort, het rare onbekende opgezwollen lichaam
  • Deze baby is niet wat ik voelde in mijn buik, ik mis mijn zwangere buik
  • De angst of zorgen van artsen, vroedvrouw  of verpleegkundigen zijn bewust of onbewust door de moeder opgemerkt, waardoor de moeder zich op onbewust niveau 'onthecht' van het zojuist geboren kindje. Uit angst dat er misschien iets mee is.
  • Deze baby is de oorzaak van de verslechterde relatie met de partner.


In het ergste geval kunnen deze gevoelens er bijvoorbeeld toe leiden dat er geen affectie is, en soms tot negeren en afwijzing.  Of de moeder wil het  kindje zelfs bewust kwaad doen.



Hopeloos verprutst?
Heb je het idee dat het kwaad reeds is geschied en je er nu achteraf niets meer aan kunt doen? Het goede nieuws is: Nee, dat is niet waar. Gelukkig kun je er nog wel wat aan doen.
Als je het idee hebt dat je geen goede hechting met je kind hebt kunnen krijgen, kun je gelukkig nog altijd veel doen om die band te herstellen. Je kunt een sessie hechtingstherapie volgen waarbij je samen met de hechtingsexpert technieken toepast die je helpen om de band met je kindje te versterken. Dit kun je als moeder alleen doen zonder dat je hiervoor je kind hoeft mee te nemen. Hoe mooi is dat?

door info 28 dec., 2023
Tranen zijn er om je te helpen
door Nicole Helpt 17 mei, 2022
Wat zie jij? Ieder mens wordt geboren als beelddenker. We hebben namelijk nog geen woorden. We spreken nog geen taal. We zijn één groot sensitief wezen dat een veelvoud oppikt van geuren, kleuren, vormen, geluiden, gevoelens en sensaties. Alle zintuigen zijn nog even belangrijk.
door Nicole Helpt 22 feb., 2022
DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is het classificatiehandboek van psychiatrische stoornissen die gebruikt wordt op een diagnose te stellen bij psychische problemen. Regelmatig is het DSM boek in opspraak, omdat mensen al te vaak een verkeerd label krijgen.
door Nicole 17 feb., 2022
In de video wordt helder uitgelegd wat trauma is, en waarom het belangrijk is trauma aan te pakken. Met hypnotherapie zijn we in staat in één sessie je systeem te ontdoen van dergelijk trauma.
door Nicole 02 jan., 2022
Ze schreef me: “Dat dit mogelijk is, heeeel bijzonder! Ik ben hier heel dankbaar voor. Dankbaar dat ik dat in dit leven mag meemaken. En dankbaar dat jij op mijn pad bent gekomen om hiermee te helpen. "
door Nicole Zonderhuis 08 dec., 2021
Niet veel mensen weten dat bij vrouwen angststoornissen vaker voorkomen dan bij mannen en dat veel van deze angsten hun oorzaak hebben in gebruik van de anticonceptiepil.
door Nicole Zonderhuis 08 dec., 2021
Angst is heel gezond. Angst zorgt ervoor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Angst wordt een probleem als het steeds vaker voorkomt in situaties die niet gevaarlijk zijn. Als angst je in het dagelijkse leven belemmert. Wanneer je sociale contacten vermijdt om het gevoel van angst te voorkomen. Dát is de angst waar je vanaf wilt. Gelukkig is daar goed wat aan te doen met behulp van hypnose .
door Nicole Zonderhuis 29 okt., 2021
Precies! Meer en meer onderzoek wijst uit hoe belangrijk onze gedachten zijn voor ons gedrag, onze gezondheid en algemeen welbevinden. Maar wat nu zo leuk is aan deze uitspraak van het tuintje, is dat we in de hypnose sessies echt gaan werken met dit beeld van het tuintje. In jouw tuintje plant je zelf zaden. Over het algmeen heb je die zelf uitgekozen. En dat zijn de bloemen die helemaal bij jou passen. Helaas zullen er in de eerste fases van je leven zaden worden geplant waar kwalijk onkruid uit groeit. Kwalijk, omdat het andere bloemen overwoekert, verdrukt en het zonlicht wegneemt. Het zijn meestal je ouders en opvoeders , juffen en meesters, ouders van je vriendinnetje etcetera, die dit onkruid zaaien. Vaak onbedoeld. Je kent dat wel, dat iemand in je jeugd iets heeft gezegd over jou wat je nog altijd herinnert. En soms, of heel vaak, heeft deze opmerking een heleboel gevolgen. De opmerking; "jij bent geen sporter", leidt ertoe dat je niet eens begint aan sporten want jij bent immers geen sporter. Een zin als "Dit hoef jij niet te weten" (als ouders iets moeten afhandelen met elkaar) kan blijvende imprint achterlaten. Terwijl je misschien zelf inmiddels ook al volwassen bent je blijf je het gevoel houden dat je niet mag horen wat er werkelijk speelt bij volwassenen. Maar ook de goedbedoelde tik van je moeder toen jij als kleine uk de beker hete thee wilde grijpen, kan onkruid opleveren. Er zo zijn vele voorbeelden. Vele voorbeelden in ieders leven. Dus is het tijd om te tuinieren in je geest. En dat betekent niet alleen onkruid snoeien, maar beter is het om het onkruid met wortel en al blijvend uit je tuintje te verwijderen. Hoe zou je dat vinden? Dan gaan we een regressie doen. En in een andere hypnose sessie veranderen we jouw perceptie over het gebeurde, zodat jouw gedachten bloemen worden in plaats van onkruid. Waar het om gaat is dat jij de baas bent over jouw tuintje. En dan zal jouw tuin bloeien zoals jij wilt. En een ieder die langskomt kan genieten van jouw bloemenpracht. Hoe mooi is dat?
door Nicole Zonderhuis 13 okt., 2021
Hulp krijgen wanneer je het het meest nodig hebt. Het klinkt zo logisch. Toch blijkt het moeilijk om juist op zo'n moment om hulp te vragen. Je herkent het vast. Je krijgt nieuws, iemand zegt iets en je blokkeert volledig. Het voelt of je doordraait, gek wordt, bevriest, je wordt overmatig boos of zelfs agressief, of het hoeft allemaal niet meer. Die stem van binnen die zegt dat je niets waard bent, dat het niets wordt met jou. Feitelijk onbelangri jk Gek is dat hè? We maken het allemaal wel eens mee. En soms weet je zelfs dat het om een futiliteit gaat, die er wel enorm inhakt. Dat kan veroorzaakt worden door de toon waarop je door een onbekende wordt aangesproken in de winkel, die je helemaal van slag maakt. Weet dan nu dat het niet gaat om deze persoon. Het gaat ook niet om wat iemand zegt. Want je kent hem niets eens. En waar het wel over gaat zal je feitelijk een worst zijn. Wat gebeurt er dan? Hoe kan het dan dat je toch zo geraakt wordt? Deze gebeurtenis raakt namelijk aan een oude gebeurtenis. Het triggert een eerder opgedane pijn. Je hersenen spelen vervolgens, zonder dat je het kunt controleren, het scenario af die passend was bij de eerdere emotie en gebeurtenis. Diep verdriet, woede en wat al niet meer. En je voelt je stuurloos. Het is inderdaad alsof je op drift raakt. En misschien schaam je je voor je emoties omdat je je in de ogen van anderen aanstelt. Of misschien voel je wel alles door elkaar. Of helemaal niets: Het "bang-konijn-bevries" scenario. 
door Nicole Zonderhuis 13 okt., 2021
Door deze diepe ontspanning in een staat van hypnose kun je rechtstreeks met het onderbewuste praten zonder dat de kritisch brein hier invloed op heeft. Daarom werkt hypnose! Het omzeilt het kritische brein.
Meer posts
Share by: